De aantrekkingskracht van klei

 

Hoe het begon

Jaren geleden ben ik door een toenmalige vriendin in aanraking gekomen met klei.
Uiteraard had ik op de lagere school, net als veel  mensen, wel eens wat geboetseerd tijdens handvaardigheid, maar in mijn beleving telt dat niet mee. Al was het alleen maar omdat je een werkstukje binnen een bepaalde tijd af moest hebben.

Natuurlijk waren mijn eerste werkstukjes niet echt hoogstaand. Hoewel ik elke keer weer heel trots was op wat ik had gemaakt, beheerste ik de techniek nog lange niet. Daar kwam bij dat ik, doordat ik barstte van de ideeën, ik niet echt de tijd nam om werkjes te vervolmaken.

 

Ik was eigenlijk gelijk verkocht toen ik eenmaal begon te boetseren.
Misschien wel extra, omdat ik voor het eerst een medium had waar ik wat mee kon.

Ik had vroeger pogingen gedaan om te tekenen, maar dat was niet voor mij weggelegd.
Klei was echter , zoals men placht te zeggen, als was in mijn handen.
Hiernaast een foto van een van mijn eerste werkjes.
Hoewel het grof was, en misschien wat kinderlijk, was ik er heel blij mee, en gaf het me de aandrang om meer te gaan maken en experimenteren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vele soorten klei
Omdat de hoeveelheid klei die in huis was, waren we dus verplicht om nieuwe te gaan kopen. Na het eerste "broodje", zoals dat heet, bij een "knutselwinkel" te hebben gekocht ben ik op zoek gegaan naar een groothandel. Dit omdat de prijzen toch wel erg hoog waren.
Het was een flink stuk rijden, maar eenmaal aangekomen voelde ik me als een kind in een snoepwinkel.
Er lagen enorm veel verschillende broodjes.
Uiteraard had ik geen flauw idee wat het allemaal was, dus heb ik me flink uitgeleefd.Iets dat de auto op de terugweg niet zo fijn vond.

 

Een broodje klei weegt standaard tien kilo.

Klei komt in veel verschillende soorten. Draaiklei, en gechamotteerde klei. Terwijl draaiklei een egale emulsie is, heeft klei met chamotte, kleine korreltjes reeds gebakken klei. Die korrels variëren van bijna meelvormig tot korrels van 2mm doorsnee

 

Fijne chamotteklei gebruik je voor holle vormen. Grove chamotteklei gebruik je voor beeldjes e.d. In grove klei zitten gebakken kleideeltjes waar de lucht bij het bakken een weggetje kan vinden om eruit te gaan. Fijne klei ploft bij het bakken van massieve vormen uit elkaar.

 

Zelf gebruik ik bijna nooit chamotte, omdat de korrels, als de klei eenmaal opdroogt een soort van bobbeltjes vormen. Daar ik tegenwoordig vooral probeer om strak te werken, zou die bobbelvorming het effect dat ik wil bereiken teniet doen.

 


Ervaring
Als je een tijdje aan het werk bent, en je hebt geëxperimenteerd met verschillende soorten klei, kom je er dus achter wat voor jou het lekkerste werkt.


 

 

 

 

Alle content op deze pagina blijft eigendom van Gavernet