Keukenprins

"Ik ben de koker!"
De jongen keek mij aan met een glimlach van oor tot oor. Een glimlach die een trots uitstraalde zoals je nog maar weinig ziet tegenwoordig.
Hij draaide zich om en begon met een grote lepel , en een geconcentreerde blik, plechtig in de grote pan te roeren, die voor hem op een groot fornuis stond.
Ik was geroerd door hem.
Door zijn levensvreugde en oprechte vriendelijkheid, en onbevangen blik.

"Goed zo Gerard!"
Ik had de begeleidster niet aan zien komen. Met een knipoog wenkte ze me om Gerard verder met rust te laten.
Met een uitnodigend gebaar nam ze mee door de keuken waar nog andere gehandicapten druk in de weer waren met het bereiden van het eten dat over een paar uur in de kantine geserveerd zou worden.
"Als ik hier loop wordt ik vervuld met trots en plezier. Ik ben zo blij dat we mensen zoals Gerard het gevoel te kunnen geven dat ze belangrijk zijn. Dat ze meedoen, dat we ze serieus nemen, dat ze meer zijn dan alleen maar een handicap."
Ik knikte, als teken dat ik haar begreep, en volgde haar de keuken uit naar de grote zaal waar later die dag gegeten zou worden. Terwijl ze een blik op haar horloge wierp, vertelde ze me dat ze helaas geen tijd meer had, omdat er een vergadering stond gepland over een half uur.
"Ik hoop dat je een goed beeld hebt gekregen van onze instelling, en hoop dat ik je artikel mag lezen voor het naar de persen gaat."
"Natuurlijk! Maar maak je geen zorgen, jullie doen goed werk hier."

Ze begeleiden me naar de deur, waar we elkaar de hand schudde, om vervolgens in een gang te verdwijnen.
Eenmaal in mijn auto moest ik weer aan Gerard denken. De kleine grote man, aan zijn trots en oprechte blijheid. Ik nam me voor om de subsidie aanvraag, die de instelling bij de gemeente had gedeponeerd, positief beoordeeld te krijgen.
Aan mijn rapport zou het zeker niet liggen.

Add comment

Geen grove taal, scheldpartijen of reclameuitingen toegestaan.


Security code
Refresh

Alle content op deze pagina blijft eigendom van Gavernet